Billig strøm

Husk på disse tingene

Når du jakter på billig strøm må du huske på at strømprisene er strukturert etter avtaler. Disse avtalene gjelder for alle, de kan ha andre og friskere navn, men selve strukturen er det samme. Mange leverandører liker å forkle abonnementene sine med mer ungdommelige navn slik at du og jeg ikke fokuserer så mye på de vanlige og kjedelige kontraktsnavnene.

Spotpris eller markedspris er en type avtale hvor du betaler innkjøpsprisen til leverandøren pluss et ekstra pålegg. Denne avtalen binder du deg ikke til og er sett på som den billigste i markedet over tid.

Variabel pris er litt dyrere over tid. Den gir deg litt forvarsel før prisene byttes, da du får 14 dager til å komme deg til ny pris. Markedet forandrer seg daglig, mens variabel pris forandrer seg 14 dager etter markedet. Denne avtales binder du deg ikke til.

Fast pris avtaler er avtaler du vanligvis binder deg til over en lengre periode. Det er ikke vanlig å binde seg mer enn 12 måneder, selv om du kan det på fast pris avtaler.

Gebyrer

Når du skifter leverandør av strøm fra din gamle og dyrere leverandør til en billigere leverandør må du passe på at du har lest vilkårene. Mange lokker med nye og billigere abonnement men så tar de deg på gebyrene. De legger på gebyrer for å sende deg en regning og de legger på gebyrer for å administrere deg som kunde. Dette er bare tull og det skal ikke være nødvending å legge gebyrer på deg som strømkunde. Det holder med at de legger et pålegg. Trenger de å tjene mer penger kan de legge på et større pålegg. Ulempen med dette for de er at det er mye lettere for deg som kunde å se hvor mye penger de tar ekstra og sammenligne med andre leverandører.